Afschaffing roamingkosten in de EU zorgt voor hoger dataverbruik

  • Deel dit artikel:

Sinds medio juni 2017 zijn de roamingkosten binnen de EU verleden tijd. Er zijn bepaalde voorwaarden, maar in principe geldt: het gebruik van je mobiele telefoon in het buitenland kost niet meer dan in je thuisland. Volgens Duitse providers is het dataverbruik in het buitenland hierdoor royaal gestegen. Dat zeiden deze tegen de Duitse site Golem. Exacte getallen wilde echter geen provider noemen.

roamingkosten

Duitse providers

Telefónica Duitsland liet weten dat in vergelijking met afgelopen jaar, beduidend meer klanten gebruikmaken van de mobiele datadiensten – ook in het EU-buitenland. Dat had het bedrijf ook verwacht. "Het gebruiksgedrag van de verbruikers heeft zich dus aangepast aan de algemene ontwikkeling, namelijk de smartphone gebruiken zonder er veel over na te denken", aldus een woordvoerder van Telefónica.

Vodafone bevestigt de indruk van Telefónica. Een woordvoerder zei dat het dataverbruik in de afgelopen jaren flink is gestegen. "Ook in het buitenland wordt steeds meer data verbruikt", aldus de woordvoerder. Volgens Vodafone heeft dat echter niet direct te maken met het wegvallen van de roamingkosten. De provider had namelijk eerder al veel van zijn contracten voorzien van gratis roaming in de EU.

Deutsche Telekom werd door Golem benaderd, maar er kwam geen reactie.

Roam like home

Zoals gezegd mogen we al bijna een half jaar lang gratis roamen in het Europees buitenland. De enige uitzonderingen zijn limieten bij buitengewoon hoog dataverbruik en de zogeheten Fair Use-regeling. Laatstgenoemde moet voorkomen dat klanten in een land wonen, maar continu het contract van een goedkoper EU-land gebruiken. Voor grensoverschrijdende gesprekken wordt overigens nog steeds een behoorlijke meerprijs gevraagd. Wie vanuit Nederland naar Duitsland belt, moet dus op de kosten letten.

De providers hadden tot het laatste moment geprobeerd om 'roam like at home' te voorkomen. De Duitse branchevereniging VATM zei in september 2016 dat de nieuwe wetgeving ervoor zorgt dat de markt te weinig geld overhoudt voor de bouw van infrastructuur. Volgens VATM profiteren providers die gebruikmaken van kleinere of slechtere netwerken, terwijl het voor grote providers juist slecht is.

‹‹ Ga terug naar nieuwsoverzicht
'Toekomstperspectief door verbinding, groei, verbreding en verdieping'