Bijwerken dossier kost zorgmedewerker dagdeel per week

  • Deel dit artikel:

Het bijwerken van zorgdossiers kost medewerkers uit de jeugd-, gehandicapten-, ouderen-, thuis- en geestelijke gezondheidszorg gemiddeld een dagdeel per week. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 500 medewerkers van Nederlandse zorginstellingen. Oorzaak: bijwerken gebeurt nog steeds te veel op papier.

Deze verloren uren gaan ten koste van de tijd die zorgverleners kunnen besteden aan de zorg en aandacht voor cliënten. De verloren tijd heeft vooral te maken met de manier waarop zorgverleners het dossier bijwerken. Zo werkt iets meer dan één op de vijf zorgverleners het zorgdossier voornamelijk op papier bij (21%). Dit vergroot de kans op interpretatiefouten en maakt het delen van informatie met andere zorgverleners moeilijker. Bijna eenzelfde aantal werkt het zorgdossier eerst op papier uit en voert het vervolgens digitaal in (17%). Het aan de bron (mobiel) kunnen registreren ziet een grote meerderheid van de zorgverleners (80%) als dé oplossing. Hiermee besparen zij maar liefst een half uur per dag.

Frustraties rondom zorgdossier

Volgens Ictivity, uitvoerder van het onderzoek, leven er frustraties onder de zorgverleners met betrekking tot het zoeken naar informatie binnen het zorgdossier. De grootste frustratie is dat men in veel verschillende systemen moet zoeken naar informatie (27%). Ook het niet altijd mobiel beschikbaar zijn van informatie (25%), het vaak opnieuw moeten inloggen (20%) en niet actueel zijn (20%) behoren tot de ergernissen.

Reno van der Looij, Segment Manager Zorg bij Ictivity: “Eén van de belangrijkste communicatiemiddelen tussen zorgverleners van verschillende instanties is het zorgdossier. Van NAW-gegevens tot en met een medicijnenlijst, alles over cliënten is hierin terug te vinden. Als deze informatie niet up-to-date is, ontstaat er een risico met betrekking tot de veiligheid van de cliënt. De oplossing ligt in het mogelijk maken van het rechtstreeks aan de bron kunnen registreren. Houd het registeren simpel voor medewerkers en voorkom dat ze hun weg moeten zoeken in een wirwar aan applicaties of dat ze steeds opnieuw dienen in te loggen. ICT moet voor zorgverleners werk en tijd besparen. Zo wordt de zorg voor cliënten veiliger, beter en efficiënter.”

‹‹ Ga terug naar nieuwsoverzicht
'Toekomstperspectief door verbinding, groei, verbreding en verdieping'