Het verwachte tekort aan IT-skills gedaald met 20 procent

  • Deel dit artikel:

Het verwachte tekort aan IT-skills is met 20 procent gedaald ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Futures onder tweehonderd Chief Information Officers (CIO’s) in Europa.

Voor 2017 had 83 procent verwacht dat er een tekort aan IT-skills zou zijn, voor 2018 is dit nog maar 63 procent. Binnen het eigen bedrijf verwacht echter 90 procent van de CIO’s een tekort.

Volgens de CIO’s is de grootste uitdaging om cloud-specialisten te vinden. Zo’n 31 procent in de IT-sector denkt dat dit een struikelblok kan zijn. Ook op het gebied van cybersecurity vrezen zij (31 procent) dat veel vacatures onvervuld blijven.  In de banking & finance sector verwacht 33 procent een tekort op het gebied van cloud, 29 procent op analytics en 19 procent op cybersecurity. In de publieke sector denkt men dat specialisten vinden op het gebied van Internet of Things en sales en marketing de grootste uitdaging wordt.

“Het verwachte tekort aan cyberspecialisten komt vermoedelijk voort uit de hoge vraag naar databeveiligingsspecialisten”, vertelt Albert van Reenen, Managing Director bij Computer Futures. “Deze hoge vraag komt staat onder andere in verband met de invoering van de GDPR. Gartner gaf eerder dit jaar aan dat het voor bedrijven een ongunstig moment is om cyberspecialisten aan te trekken. Naar verwachting staan er wereldwijd binnen vijf jaar maar liefst 1,8 miljoen posities open op dit gebied. Wel zien we over het algemeen een afname in het verwachte tekort van IT-skills.”

Het volledige onderzoek is hier te vinden.

‹‹ Ga terug naar nieuwsoverzicht
'BTG inspireert en innoveert'