ABN AMRO: IT-branche drijvende kracht achter groei TMT-sector

  • Deel dit artikel:

Alle seinen staan voorlopig op groen in de belangrijkste economische sectoren , zo concludeert de zojuist gepubliceerde ABN-Amro sectorbarometer, die de tien belangrijkste marktsecoren monitort. Nederland digitaliseert zijn productieprocessen en de ict-sector blijft daarvan ook in 2019 profiteren.

Ict-bedrijven investeren komend jaar gemiddeld zelfs meer dan in 2018. De verschillen tussen de onderliggende branches zijn echter groot. Waar de IT-branche een sterke omzetgroei laat zien; krimpt de omzet bij de andere partijen in de TMT-kolom; drukkerijen, uitgevers en telecom.

De economische situatie blijft in het geheel wel  gunstig voor de sector technologie, media en telecom, ondanks de groeivertraging. De sector kenmerkt zich door een duidelijke tweedeling: sectoren die profiteren van de digitalisering van de samenleving en sectoren die hun verdienmodel onder druk zien komen te staan.

Het ondernemersvertrouwen in de TMTsector is nog verder gegroeid en staat op het hoogste niveau in jaren. “De sector heeft wel last van personeelstekorten”, zo concludeert het onderzoek. Met name in de IT-branche is goed opgeleid personeel schaars.
De ondernemers in de sector zijn nog steeds positief over de toekomst en dat is terug te zien in de investeringsbereidheid. Deze blijft aanzienlijk.
Het oordeel over het economisch klimaat is blijvend positief. Wel lijkt er geen verdere verbetering te zijn.
Na een sterke periode groeit de TMT-sector ongeveer even snel als de economie. De verschillen tussen de onderliggende branches zijn echter groot. Waar de ITbranche een sterke omzetgroei laat zien; krimpt de omzet bij drukkerijen, uitgevers en telecom.

Opvallend is dat economische voorspoed niet altijd goede resultaten oplevert. Zo gaan in de bouw relatief veel bedrijven failliet, omdat er nauwelijks goed personeel is en omdat door de toenemende concurrentie veel bedrijven onder de kostprijs werken. De enige sector in het onderzoek waarvan de seinen op oranje staan, is de agrarische sector. Deze heeft last van de mindere oogsten door de warme en droge zomer.

Lees hier het volledige rapport

‹‹ Ga terug naar nieuwsoverzicht
'Toekomstperspectief door verbinding, groei, verbreding en verdieping'