Software-industrie kent topjaar

  • Deel dit artikel:

2018 wordt een record jaar voor Europa's software industrie, qua groei, exits, investeringen en aantal nieuwe ondernemingen dat meer dan 1 miljard dollar waard is. De software-industrie groeit vijf keer sneller dan de rest van de Europese economie als wordt gekeken naar bruto toegevoegde waarde, zo meldt Computable.

Dit blijkt uit The State of European Tech dat tijdens de techbeurs Slush in Helsinki werd gepresenteerd. Dit rapport van de onderzoeksbureaus Atomico en Orrick bewijst dat de Europese software-industrie het meer dan goed doet. In 2017 is een recordbedrag van 23 miljard dollar geïnvesteerd in het Europese technologische ecosysteem tegen vijf miljard dollar in 2013.

Een paar van de belangrijke conclusies uit het onderzoek:
- Bijna de helft van de vrouwen in de Europese tech-sector klaagt over discriminatie
- Het aantal mensen dat de tech-industrie werk vindt, groeit met 4 procent per jaar.
- Europa telt thans 5,7 miljoen professionele ontwikkelaars.
- Tech-talenten zwermen tegenwoordig over heel Europa uit. De kans dat ze in een ander land gaan werken, is tien keer groter dan gemiddeld.

Een paar van de minpunten:
- Institutionele beleggers waaronder pensioenfondsen laten het afweten als het om investeringen in jonge high tech-bedrijven gaat. Hier kan nog veel verbeteren, zei hij. Alleen in Noord-Europa beginnen de pensioenfondsen wat actiever te worden.
- Een ander probleem is dat vrouwen weinig kans krijgen. Liefst 93 procent van al het geld dat venture capital maatschappijen in tech steken, gaat naar teams die volledig uit mannen bestaat. Bijna de helft van de vrouwen die werkzaam zijn in de Europese tech-sector, klaagt over discriminatie. Wehmeier noemde dit een schokkende uitkomst van het onderzoek. Met name in Noord-Europa en de Baltische staten beginnen veel vrouwen een eigen bedrijf.

‹‹ Ga terug naar nieuwsoverzicht
'BTG inspireert en innoveert'