Gemeenten krijgen antenneplicht voor versnellen 5G-uitrol

  • Deel dit artikel:

Gemeenten krijgen de plicht om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor 5G in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten voor supersnel internet. Dat staat in een voorlopig wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De antenneplicht is volgens het kabinet nodig om ‘toonaangevende diensten aan gebruikers te kunnen aanbieden’, zoals zelfrijdende auto’s. Nederland telt nu ruim 46.000 mobiele antennes. Daar komen er vanaf 2022 waarschijnlijk tienduizenden bij: dan wordt 5G op grote schaal uitgerold. Hoeveel ­antennes precies worden geplaatst, kan het Agentschap Telecom nu nog niet voorspellen.

Uitbreiden small-cells

Om ook in drukke gebieden hoge snelheden te garanderen, zijn veel meer zendmasten en kleine antenne-installaties nodig. Deze small cells (kleine cellen) – worden geplaatst in bushokjes, lantaarnpalen en gebouwen. Nu al worden antennes op kleine schaal – vaak onzichtbaar – verwerkt in straatmeubilair, zoals bushokjes. Door het wetsvoorstel van het kabinet worden die mogelijkheden aanmerkelijk vergroot, zo zegt een woordvoerder van het Agentschap Telecom tegen het AD. "Doordat overheden openbare gebouwen en publieke infrastructuur ter beschikking moeten stellen, kan dit zorgen voor meer mogelijkheden om small cells te plaatsen.”

Dit voorjaar sloeg GroenLinks alarm over de mogelijke gezondheidsrisico’s van straling van de nieuw te plaatsen 5G-antennes. De partij wil dat het kabinet extra onderzoek gaat doen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is dat niet nodig, omdat uit allerlei onderzoeken blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor gezondheidsgevaar.

‹‹ Ga terug naar nieuwsoverzicht
'BTG inspireert en innoveert'