Veiligheid van ICT netwerken waarborgen via certificeringsmodel NESAS

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

De laatste tijd is er veel discussie rondom de veiligheid van de ICT netwerken (b.v. clouddiensten, 5G, AI). In dat licht wordt er ook veel gesproken over de noodzaak van onafhankelijke certificering. Het Network Equipment Security Assurance Scheme (NESAS) van GSMA is een gestandaardiseerd beoordelingsmechanisme voor cyberbeveiliging van telecom netwerkapparatuur. Ook in Nederland zijn er stappen gezet richting certificering. Zo heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat in juli 2020 een voorlopige versie van de uitvoeringswet cyberbeveiligingsverordening ter consultatie gepubliceerd. Het NESAS-model zou mogelijk gebruikt kunnen worden voor het definiëren van veiligheidseisen.

In dit webinar wordt ingegaan op de mogelijke toegevoegde waarde van een Europese certificeringsproces. Sprekers zullen een toelichting en visie geven op het voorgestelde model waarbij het NESAS model gebruikt kan worden om tot een Europees gedragen en geaccepteerd certificeringsmodel te komen. In gesprek met onze leden verkennen wij graag of dit model een begin zou kunnen zijn in het opbouwen van het vertrouwen van de verschillende partijen die betrokken zijn bij de levering van de nieuwe generatie mobiele netwerken.

16.00 uur            Opening en welkom door Petra Claessen, directeur BTG/TGG

16.05 uur            Toelichting Network Equipment Security Assurance Scheme (NESAS) door Jon France, GSMA

16.15 uur            Veiligheid van ICT netwerken door Jacob Groote, KPN

16.25 uur            Voordelen van certificering voor leveranciers door Jaap Meijer, Huawei

16.35 uur            Belang van certificering door Joris den Bruinen, The Hague Security Delta

16.45 uur            Discussie met deelnemers en sprekers a.d.h.v. vragen en stellingen

17.00 uur            Conclusies, vervolgstappen en afsluiting

Aanmelden: Ja, ik doe mee aan het webinar

Over NESAS

Het NESAS model, dat algemeen wordt geaccepteerd in de telecomindustrie, zorgt ervoor dat de relevante apparatuur voldoet aan de 5G-netwerkbeveiligings- en betrouwbaarheidsvereisten van het NESAS-model. Het geïntegreerde toetsingsproces vermijdt gefragmenteerde beoordelingen en de daaruit voortvloeiende kosten. Tegelijkertijd wordt de transparantie van beveiligingsniveaus in de industrie verbeterd door middel van visuele en meetbare resultaten. NESAS omvat 20 beoordelingscategorieën, definieert beveiligingseisen en een toetsingskader voor 5G-productontwikkeling en productlevenscyclusprocessen. Bovendien gebruikt het beveiligingstesten van 3GPP om de veiligheid van netwerkapparatuur te beoordelen.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

Magazine

BTG in Business - Najaar 2020
Lees de allerlaatste editie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.